marți, 21 decembrie 2010

ARC PESTE TIMP ŞI SPAŢIU – VALORILE ATEMPORALE ALE ŞCOLII DIN CAŞIN

MOTTO: “Orice epocǎ de culturǎ ce se încheie lasǎ în floarea uscatǎ, seminţele vremii noi: nu le risipiţi” scria Nicolae Iorga

Pornind de la aceastǎ motivaţie, între zidurile şcolii din Caşin, istoria învǎţǎmântului se scrie de peste 150 de ani. La ceas aniversar, şcoala noastrǎ a dobândit numele de “Invǎţǎtor N.Pâslaru”, dupǎ numele invǎţǎtorului care a condus şcoala timp de 23 de ani, între 1890 – 1913.

Prin proiectul educaţional ARC PESTE TIMP ŞI SPAŢIU – VALORILE ATEMPORALE ALE ŞCOLII DIN CAŞIN, ne propunem crearea unor punţi de comunicare între generaţii, o invitaţie la meditaţie şi intelepciune, închinatǎ in general şcolii şi educaţiei de bunǎ calitate, misiune şi profesiune de credinţǎ dintotdeauna a dascalilor din Casin, aşa cum ne reaminteşte “Şcoala Modelu”, una dintre vechile denumiri ale şcolii din Caşin.

Luni, 20 decembrie 2010, la ora 11.00, în sala laboratorului de ştiinte din şcoalǎ, a avut loc prima întâlnire a generaţiilor de dascǎli ai şcolii din Caşin.  Copiii de la gradiniţǎ, şcolarii de la clasele I – IV, elevii de la clasele V-VIII şi cadrele didactice active au trǎit un moment deosebit de emoţionant - întâlnirea cu pensionarii din învǎţǎmânt, locuitori ai comunei Caşin, care au fost invitaţi sǎ rǎspundǎ la catalog: Maria Ghioc, Viorica Postolache, Cornelia şi Aurel Labǎr, Alexandra şi Constantin Comǎnici, Virginia şi Neculai Gurǎ, Georgeta Ludu, Marieta Bǎlǎnicǎ, Cornelia Oncica, Elena Cristea, Florica Florescu, Elena Manea, Rodica Mocanu, Maria Costea, Angela şi Vasile Solomon.



Foştii dascǎli ai şcolii din Caşin au fost intâmpinaţi cu inima deschisǎ şi zâmbete de bucurie, flori, cadouri şi colinde de Crǎciun, dar şi cu ochii înlǎcrimaţi din respect pentru valorile trecutului, pe care generaţia tânǎrǎ le pǎstreazǎ şi valorizeazǎ, în vederea formǎrii de atitudini şi comportamente prosociale şi proculturale la nivelul comunitǎţii şcolare.


 D-l Constantin Tudose, casunean, prieten de suflet al scolii din Casin, autorul cartii "In Memoriam Neculai Paslaru", aparuta la editura Carta, Onesti, 2010

Echipa de proiect, coordonatǎ de directoarea şcolii, prof. Virginia - Smǎrǎndiţa Brǎescu, este formatǎ din prof. master Maria Agapi, prof. Ion Gogu, prof. Sebastian Onciu, prof. Eugenia Sbârcea, înv. Monica Dobrea, înv. Simona Bogatu, înv. Cristiana Mirica, înv. Maria Stratulat, educ. Maria Vǎleanu, educ. Livia Grǎdinaru, educ. Maria Fudulache si Adina Nichifor, secretara şcolii. Ne-a fost alǎturi şi ne-a sprijinit financiar pentru a putea oferi cadourile de Crǎciun pentru toţi invitaţii, d-l Constantin Tudose, consǎtean şi prieten de suflet al şcolii din Caşin, autorul cǎrţii “In Memoriam Neculai Pâslaru”. Mulţumim, de asemenea, tuturor celorlalţi oameni de suflet ai şcolii din Caşin, care şi-au adus contribuţia la reuşita evenimentului, Constantin Grǎdinaru, Maria Nǎlboc, Cǎtǎlina Cucu, Cristina Vrânceanu, Gheorghe Voicu şi Gheorghe Chiuaru, precum şi d-lui director Damian Mereu de la firma Croco din Oneşti (fost profesor de educatie fizica si sport), pentru sprijinul acordat prin produsele de patiserie oferite colindǎtorilor.



Tot la aceastǎ primǎ întâlnire între generaţiile de dascǎli şi elevii din prezent, am mai avut bucuria de a fi alǎturi de noi alţi trei prieteni de suflet ai şcolii din Caşin, mediatorii Mariana Belbiţǎ (membrǎ în Consiliul de Mediere de la Bucureşti), Mihaiu Constantin (manager al Şcolii de Formare în Mediere UZAMINT din Braşov) şi Ionuţ Robert Chiriac (directorul Departamentului Juridic al Primǎriei din Oneşti).



Ne propunem ca aceste întâlniri sǎ devinǎ o tradiţie a şcolii din Caşin. Astfel, vârstnicii se simt mai puţin singuri, mai puţin uitaţi şi neglijaţi. Cerându-le sfatul şi sprijinul pentru activitǎţile educative pe care le organizǎm în prezent, dascǎlii pensionari se simt utili şi respectaţi pentru experienţa acumulatǎ în cariera didacticǎ. Apropierea de şcoalǎ şi implicarea în activitǎţile şcolii din prezent îi ajutǎ sǎ-şi pǎstreze respectul de sine şi pofta de viaţǎ.

Inainte de a ne lua rǎmas bun şi a ne adresa urǎrile binecuvântate pentru sǎrbǎtoarea sfântǎ a Crǎciunului şi Anul Nou 2011, am ciocnit impreunǎ o cupǎ de şampanie, ne-am bucurat de cadouri şi am fǎcut o fotografie de grup.



CRĂCIUN FERICIT ŞI URĂRI CALDUROASE DE SĂNĂTATE ŞI BELŞUG PENTRU ANUL NOU 2011!

Un comentariu:

  1. Din arcul peste spatiu, Cenaclul literar "Lucian Blaga" din Sebes va felicita pentru initierea acestui proiect educational, de suflet pentru suflet si va transmite tuturor un Craciun fericit alaturi de cei dragi!
    Sunteti niste oameni deosebiti.

    RăspundețiȘtergere

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet
Un proiect ©SMILE 21 + (Strategii de Mediere pentru Inovatie si Leadership in Educatie)

*NOU*: GALERIE VIDEO - SCOALA "INVATATOR N. PASLARU" - CASIN