miercuri, 10 noiembrie 2010

Cum sa-ti transformi potentialul in realitate

In ultima vreme, am fost foarte des intrebata cum de reusesc sa fac atat de multe lucruri, doar tot 24 de ore are ziua si pentru mine. “Cand ai timp sa le faci pe toate?” Raspunsul meu era mereu acelasi. “N-am timp si de aceea am invatat sa-mi fac timp.”

Recunosc ca mi-a luat ceva timp sa invat sa creez timp si am descoperit ca pot sa integrez lucruri noi, fara a le abandona pe celelalte, doar (re)stabilindu-mi prioritatile.

Am invatat sa apreciez forta pasilor mici. Marile realizari, salturile calitative au fost posibile pentru ca am luat decizia de a-mi schimba unele obiceuri. Schimbarile mici conduc la transformari mari. De aceea, imi place sa spun ca eu inaintez cu pasi mici....de GIGANT. Pana nu faci pasul urmator, nu ai de unde sa stii ce-ti poate aduce.Orientarea ramane aceeasi, dar directia poti s-o schimbi pentru a obtine rezultate mai bune.

Imi place sa-mi incep si sa-mi inchei ziua cu o cugetare, un proverb sau maxima zilei si minim 15 minute de lectura dintr-o carte despre autocunoastere, comunicare, creativitate, business sau citind articolele din newsletter-ele la care sunt abonata. In timp ce-mi beau ceaiul sau cafeaua de dimineata, imi iau agenda in care-mi notez tot ce vreau sa fac in ziua respectiva.

Dupa ce am facut lista, imi stabilesc prioritatile, astfel incat, daca-mi raman lucruri nefacute pana la sfarsitul zilei, sa nu fie dintre cele mai importante si sa pot sa le reprogramez pentru zilele urmatoare. Seara trec in revista activitatile din timpul zilei si ma intreb: “Ce am invatat astazi?” Cum pot face altfel ca sa fie mai bine data viitoare?

Imi place sa cred despre mine ca sunt o persoana cu viziune si sunt constienta ca nu o pot realiza de una singura. Am nevoie de alti oameni cu care sa creez o echipa in care sa ne completam reciproc. Imi spun adesea: “la ce foloseste sa fii cel mai bun pilot daca te inalti cu avionul gol?.”

Am inteles ca important este nu cat de multe lucruri stiu eu, ci cat de mult imi pasa si de ceilalti si pot sa transmit si altora din experienta pe care am acumulat-o. In etapa urmatoare mi-am dat seama ca nu e deloc usor sa faci asta. Nimeni nu te asculta numai pentru ca tu ai ceva de spus. Pentru ca ceilalti sa te accepte si sa te urmeze, trebuie sa le castigi increderea si sa fii capabil sa le transmiti si lor viziunea ta.

In urma unui studiu ale carui rezultate au fost publicate in revista Leadership (vezi John C. Maxwell, Dezvolta liderul din tine, ed. Amaltea, 2003), s-a constatat ca una dintre experientele cele mai frustrante din cadrul conducerii unei organizatii este comunicarea viziunii. De ce? Care sunt barierele in comunicare? Sunt ele doar exterioare sau tin si de limitele noastre interioare? Iata la ce concluzie am ajuns. Atunci cand lucrurile nu functioneaza asa cum iti doresti, primul lucru pe care poti sa-l faci este sa te opresti, sa iei o pauza pentru a privi din exterior si a intelege ce anume face de lucrurile merg altfel decat iti doresti.

O analiza a situatiei in care te afli, urmata de o clarificare a obiectivelor si restabilirea prioritatilor, te ajuta sa identifici comportamentele neproductive si sa decizi ce anume vei schimba la tine pentru a comunica mai bine cu ceilalti, a ramane concentrat asupra obiectivelor propuse, a utiliza mai eficient resursele de care dispui, a atrage alte resurse de care ai nevoie si a crea sisteme care sa functioneze pentru tine.

Cheia realizarii potentialului in realitate consta in a sti cum sa-ti creezi sansa de a primi ceea ce-ti doresti. Gandirea sistemica si o atitudine pozitiva, deschisa catre ceilalti, te ajuta sa-ti intaresti increderea in sine si in ceilalti pentru a avea curajul sa le vorbesti despre visul tau.

© Prof. formator Virginia - Smǎrǎndiţa Brǎescu
Director Şcoala cu clasele I – VIII „Institutor N. Pîslaru” - Caşin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet
Un proiect ©SMILE 21 + (Strategii de Mediere pentru Inovatie si Leadership in Educatie)

*NOU*: GALERIE VIDEO - SCOALA "INVATATOR N. PASLARU" - CASIN