duminică, 7 noiembrie 2010

DIRECTOR AUREL LABĂR - O VIAŢĂ ÎNCHINATĂ ŞCOLII DIN CAŞIN


DATE PERSONALE:
      Domnul director, profesorul LABĂR AUREL, s-a născut la 28 mai 1946, în comuna Şinca-Veche, judeţul Bravoş. A urmat cursurile Şcolii Elementare în aceeaşi comună, după care cursurile Şcolii Profesionale  “Hidromecanică” Braşov. Tot în oraşul de la poalele Tâmpei a urmat cursurile celui mai prestigios liceu “Andrei Şaguna”, pe care l-a absolvit în anul 1967.
      Facultatea de matematică a absolvit-o în oraşul Bacău, fiind numit ca profesor de matematică la Şcoala Caşin, judeţul Bacău.
      În perioada 1970 – 1976 a fost director adjunct la această şcoală.
      Între 1976 – 1989 a fost director coordonator la Şcoala Caşin.
      Între 1990 – 1992 este din nou directorul adjunct al şcolii.
      Din anul 1992  a fost primarul Comunei Caşin până la data de 31 august 1995, când a plecat prin demisie din cauza unor probleme sociale ale comunei.
      Între 1995 – 2009 este director adjunct al Şcolii Caşin.
      Din 2009 până la 31 iunie 2010 este directorul acestei şcoli, dată la care a ieşit la pensie.
      În anul 2000 a obţinut gradul didactic I în învăţământ cu lucrarea  „Mijloace de învăţământ folosite în predarea geometriei în gimnaziu”, coordonator al lucrării fiind prof. univ. Popa Valeriu.
      În anul 1971 se căsătoreşte cu d-ra învăţătoare Busuioc Cornelio şi are doi copii: Labăr Adrian Vicenţiu – asistent universitar la Universitatea Al. I. Cuza” Iaşi, profilul Ştiinţele Educaţiei şi Labăr Adriana Daniela – asistentă medicală.                         

       ACTIVITATEA ÎN FUNCŢIA DE DIRECTOR AL ŞCOLII DIN CAŞIN:
       Având în vedere obligaţiile şcolii faţă de stat, privind creşterea iepurilor, a viermilor de mătase, în perioada 1975 – 1989,  d-l director, profesorul Labăr Aurel, a construit un beci destinat depozitării hranei iepurilor şi a cuştilor acestora. În curtea şi în grădina şcolii au fost plantaţi duzi pentru hrana viermilor de mătase. A mai fost construită o seră de flori în care elevii făceau practică în orele de agricultură.
      „Soarta a fost ca toate aceste construcţii să fie demolate tot de mine în ultima perioada” mărturisea d-l director, referindu-se la ultimul an în care dumnealui a fost în funcţia de director al acestei şcoli, pe care a îngrijit-o şi a dotat-o ca pe propria casă.
       De menţionat că în aceeaşi perioadă s-a asfaltat curtea şcolii, iar apoi a fost betonată. Toate sălile de clasă au fost raşchetate şi date cu pólux, lucru menţinut şi astăzi. Au fost pavoazate holurile, anumite cabinete, cum ar fi cabinetul de istorie şi cancelaria. Toate acestea au fost posibile în urma acţiunilor de colectare a fierului vechi, hârtiei şi borcanelor („Acţiunea 3R”).
      În toate acţiunile desfăşurate în cadrul şcolii au fost antrenaţi elevii, cadrele didactice şi părinţii, personalul de îngrijire al şcolii din Caşin. Toţi aceştia au nutrit şi nutresc un respect deosebit domnului director, profesorul Labăr Aurel. Ca exemplu de imens respect domnul primar, profesorul Curelea Cosmin, fost elev al domnului profesor Labăr Aurel, a oferit ajutorul necesar desfăşurării, în cele mai bune condiţii, a activităţilor didactice şi extracurriculare, atât în Şcoala cu clasele I-VIII « Înv. N. Pâslaru » Caşin cât şi în Scoala cu clasele I – IV Curiţa. Ca o concluzie, aş vrea să amintesc o replică de-a domnului viceprimar Soroiu Daniel: „Alǎturi de toţi directorii şcolii din Caşin, domnul profesor Aurel Labăr îşi meritǎ titlul de om gospodar, pentru cǎ a dovedit cǎ este învǎţat, harnic şi vrednic.”

©Instit. Monica Dobrea
Consilier educativ Şcoala cu clasele I-VIII „Institutor N. Pâslaru ” Caşin

Un comentariu:

  1. Domnul profesor de matematica,a fost pur si simplu un om de cea mai mare admiratie, iar pentru mine unul, o adevarata legenda vie.

    Dintre toti profesorii de matematica care au predat in scoala Casin, niciunul nu a reusit sa ajunga la rezultatele domnului profesor Labar.

    Regret enorm iesirea dansului la pensie, insa, viata merge inainte, iar noi elevii,ramanem cu amintirea imaginii domnului profesor,invatandu-ne tainele matematicii....

    RăspundețiȘtergere

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet
Un proiect ©SMILE 21 + (Strategii de Mediere pentru Inovatie si Leadership in Educatie)

*NOU*: GALERIE VIDEO - SCOALA "INVATATOR N. PASLARU" - CASIN