sâmbătă, 11 decembrie 2010

Ziua Mondiala a Drepturilor Omului la Scoala din Casin

Dreptul la educatie

Vineri, 10 decembrie 2010, la invitatia d-nei director, prof. Virginia - Smarandita Braescu, de Ziua Mondiala a Drepturilor Omului,  d-na prof. univ. dr. Carmen Bulzan (profesor doctor in sociologie) a vizitat Scoala cu clasele I- VIII "Invatator N. Paslaru" din Casin. Drept semn al trecerii domniei sale prin Scoala din Casin, prof. univ. dr. Carmen Bulzan  a scris in Cartea de Onoare si a facut o donatie de carti pentru biblioteca scolii.

Prof. univ. dr. Carmen Bulzan, directorul Scolii din Casin, profesor Virginia - Smarandita Braescu, prof. Ion Gogu, secretara si bibliotecara scolii, Adina Nichifor

Elevii claselor a VII a si a VIII a si cadrele didactice care au participat la intalnirea cu d-na prof. univ. dr. Carmen Bulzan au pasit pe urmele imparatului Traian, descoperind Romania altfel, prin ochii autorului Ramon de Bastera, martor la Marea Unire din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia. Cartea "La Obra de Trajano - Opera lui Traian", scrisa de diplomatul erudit spaniol Ramon de Bastera si tradusa in limba romana de d-na prof. univ. dr. Carmen Bulzan, este prima carte despre Romania scrisa in limba spaniola.



Sincronicitate: 18 septembrie este ziua de nastere a imparatului Traian si a doamnei director, prof. Virginia - Smarandita Braescu

Atasat cultural la Bucuresti, in perioada 1918 - 1920, Ramon de Bastera a fost uimit sa vada in data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, cum "poporul roman il evoca pe Traian ca fondator si prim mester al unitatii. [...] Conceptia lui imperiala se bazeaza pe: Putere, Cunoastere si Iubire. «Prin Putere - bazata pe Economie - se ajunge la stapanirea reala a lucrurilor. Prin Cunoastere - bazata pe Cultura - se ajunge la universalitate. Prin Iubire se ajunge la Dumnezeu». [...] Cartea Opera lui Traian ne ofera "o veritabila monografie sociologica complexa in care se articuleaza deopotriva fapte, fenomene si procese sociale, relatii sociale rezultate dintr-o intelegere a conexiunilor spatio-temporale semnificative [...] o imagine a Romaniei de la inceputurile ei romane pana la primul razboi mondial  si o prefigurare a viitorului acesteia." (prof. univ. dr. Carmen Bulzan, in Studiul introductiv al cartii)
Autoarea Carmen Bulzan a mai prezentat elevilor cartea VIDEOCLIPE. O carte care ne invita sa (re)inviem in CLIPE aici si acum, intr-o imbratisare spatiu - timp care sa ne (re)infiinteze in stari de IUBIRE, de BINE, de FERICIRE, de GRATIE, de SUBLIM.
 Carmen si Smarandita... colege de banca... la clasa I...
„(V)Ideoclipele cuprinse in aceasta carte sunt marturii ale credintei mele in mine insami si in oameni, caci dincolo de aparente si de lucruri ce par fara legatura se tes relatii, conexiuni datatoare de sensuri ce ne pot orienta in viata. Important este de a avea curajul si puterea de intelegere spre a indrepta un drum cat mai este timp. Si niciodata nu va fi prea tarziu!
Retraind aceste clipe as vrea sa marturisesc cum am simtit Lumina in care se vede si nevazutul. Paradoxal, dar cu cat distanta este mai mare, cu atat se vede ceva mai limpede si mai captivant. Eu insami - captiva Clipei, am simtit placerea de a iesi din ea, retraind-o ca pe o minune si daruind-o totodata celor ce vor citi in filele acestor Clipe.”
(Prof. univ. dr. Carmen Bulzan)

 
A mai fost alaturi de noi preotul Viorel Ciocoiu, care le-a vorbit elevilor despre romanii din diaspora si nevoile acestora de a forma o comunitate si de a pastra legaturile cu cei de acasa, cu limba materna, obiceiurile si valorile traditionale ale satului romanesc.

Inainte de a-si lua ramas bun de la elevii si cadrele didactice de la Scoala "Invatator N. Paslaru" din satul Casin, d-na Carmen Bulzan ne-a marturisit ca-si doreste sa revina la Casin si am programat chiar urmatoarea vizita pentru un proiect comun, in luna ianuarie 2011. Sociologul Carmen Bulzan a dorit sa mearga putin prin sat, sa admire frumusetea portilor din Casin si sa stea de vorba cu satenii. Mare a fost bucuria de a-i deschide poarta d-na invatatoare Maria Ghioc, fosta eleva a invatatorului Neculai Paslaru si autoarea "Datelor biografice cu privire la viata de familie a domnului Neculai Paslaru", ce completeaza editia din 2010 a Monografiei Comunei Casin, retiparita de Primaria din Casin cu ocazia sarbatoririi a 600 de ani de atestare documentara a localitatii Casin, prilej cu care a fost inaugurat si noul sediu al Primariei Casin - 8 august 2010.

Director,
Prof. Virginia - Smarandita Braescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet
Un proiect ©SMILE 21 + (Strategii de Mediere pentru Inovatie si Leadership in Educatie)

*NOU*: GALERIE VIDEO - SCOALA "INVATATOR N. PASLARU" - CASIN