miercuri, 20 iulie 2011

Comunicat de presă al CJE Bacău din data de 20 iulie 2011



Comunicat de presă al Consiliului Judeţean al Elevilor Bacău
din data de 20 iulie 2011

In perioada 10 – 16 iulie 2011 a avut loc la Costineşti tabăra de vară „O viaţă sănătoasă”, desfăşurată în cadrul unui proiect strategic al Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, şi intitulat „Oferte educaţionale inclusive extracurriculare şi extraşcolare pentru formarea stilului de viaţă sănătos şi a cetăţeniei active pentru copii din comunităţi dezavantajate, cu precădere rurale în învăţământul preuniversitar din România”. Activităţile din proiect s-au desfăşurat sub semnul educaţiei pentru sănătate şi al implicării civice, au avut ca slogan Fericirea se naşte din sănătate  şi sunt ilustrate pe site-ulwww.educatiepentrusanatate.ro.
Au participat 44 de delegaţii de câte 4 elevi şi un profesor coordonator din 42 de judeţe ale ţării. Grupaţi în echipe de lucru şi pe categorii de vârstă, elevii au participat la trei ateliere pe teme de educaţie rutieră şi stil de viaţă sănătos. Activităţile educative s-au completat cu activităţi de timp liber în staţiunea de tineret Costineşti, la bordul mării Negre.
Ideea realizării unui blog al taberei a fost spontană şi a fost lansată de elevul Călin Martinaş din ConstanţaPropunerile înaintate de echipa judeţului Bacău organizatorilor, printr-un chestionar de culegere a informaţiilor pentru  jurnalul de tabără, au fost validate de echipa de proiect.
Delegaţia judeţului Bacău în tabăra de la Costineşti a fost formată din elevele Bianca Balint, Georgiana Renţea (Şcoala cu clasele I – VIII „Invăţător N. Pâslaru” Caşin), Alina – Iulia Brăescu şi Rebecca Antonia Gherasim  (Şcoala cu clasele I - VIII Nr. 1 Oneşti), sub indrumarea prof. Virginia – Smărăndiţa Brăescu, director al Şcolii „Invăţător N. Pâslaru” din comuna Caşin.
„Jurnalul de tabără” ce a rezultat din prelucrarea răspunsurilor participanţilor la chestionar, precum şi blogulhttp://tabaraoviatasanatoasa.blogspot.com sunt rezultatele negocierii didacticilor organizatorilor, partenerilor şi participanţilor din cele 42 de judeţe ale ţării. A fost o experienţă constructivă, de lucru în echipă şi de leadership în educaţia pentru o viaţă sănătoasă. Produsele realizate au fost publicate în data de 16 iulie 2011, la închiderea taberei de vară.

Anexă
la Comunicatul de presă al CJE Bacău
din data de 20 iulie 2011

Activităţile taberei de vară „O viaţă sănătoasă” de la Costineşti s-au desfăşurat  la Casa Duca - Tabără de Lux Acreditată pentru Copii şi Tineret (http://casaduca.ro/costinesti). Elevii participanţi au fost selectaţi datorită implicării lor în activităţile proiectului, pe parcursul anului şcolar 2010 -2011.

Tematica atelierelor de lucru cu elevii

Atelier 1 – Responsabilitate în trafic. Siguranţa pietonului şi a biciclistului, Inspectoratul General al Poliţiei Române
Atelier 2 – Când şi cum solicităm ajutor - 112, simulări, scenarii, Fundaţia pentru SMURD
Atelier  3 – Educaţie pentru viaţa de familie, Fundaţia Tineri pentru Tineri
        
Informaţiile furnizate de participanţi, prin chestionarul de culegere a informaţiilor pentru  jurnalul de tabără, au fost culese şi sintetizate într-o prezentare PowerPoint de echipele judeţelor Bacău şi Constanţacoordonate de prof. Virginia – Smărăndiţa Brăescu şi Daniela Martinaş.
Jurnalul de tabără, tehnoredactat şi prezentat în Word, pdf şi PowerPoint, precum şi blogul taberei de vară, care se va dezvolta prin contribuţiile creative ale participanţilor la tabăra de vară şi ale altor parteneri şi colaboratori co-interesaţi în proiect, sunt exemple de produse ale curriculum-ului şcolar integrat ce pot rezulta după încheierea activităţilor proiectului „Oferte educaţionale inclusive extracurriculare şi extraşcolare pentru formarea stilului de viaţă sănătos şi a cetăţeniei active pentru copii din comunităţi dezavantajate, cu precădere rurale în învăţământul preuniversitar din România”. Deşi pare paradoxală, finalitatea integrativă dorită pentru curriculum-ul şcolar şi incluziunea reuşită se obţin la un alt nivel de înţelegere, prin crearea unor punţi de comunicare între elevii şi cadrele didactice de la sat şi oraş în contexte de viaţă, altele decât cele şcolare, în scopul dezvoltării competenţelor de învăţare rapidă, prosociale, antreprenoriale şi de leadership. Pe termen lung, parteneriatele create între diferiţi actori sociali,  care se asociazăspontan şi aleg solidaritatea, prin campanii informale şi formale de advocacy, pentru atingerea unor obiective mai mari, dincolo de interesele lor imediate şi specifice, vizează crearea unor legături sănătoase şi durabile între sat şi oras, în scopul pregătirii elevilor de la sat pentru continuarea firească a studiilor de nivel liceal la oraş.
Blogul taberei de vară a fost realizat, se dezvoltă şi este oferit în Anul European al Voluntariatului 2011 (www.voluntariat.ro) prin Campania de lobby şi advocacy SMILE 21+ (Strategii de Mediere pentru Inovaţie şi Leadership în Educaţia pentru o viaţă sănătoasă şi dezvoltare socială durabilă). 

Biroul de presă al CJE Bacău


Pentru mai multe informatii despre Consiliul Judetean al Elevilor Bacau, consultati www.cjebacau.ro si http://cne-cje-bacau.ning.com 
Pentru mai multe informatii despre tabara de vara "O viata sanatoasa", consultati http://tabaraoviatasanatoasa.blogspot.com 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet
Un proiect ©SMILE 21 + (Strategii de Mediere pentru Inovatie si Leadership in Educatie)

*NOU*: GALERIE VIDEO - SCOALA "INVATATOR N. PASLARU" - CASIN