joi, 14 octombrie 2010

Portul popular din satul Caşin

Portul este un semn de distingere între popoare şi o comoară artistică, constituind mândria naţională a unui popor. Poporul nostru îşi are portul său specific, care diferă într-un anumit fel de la o regiune la alta.
      
Locuitorii satului Caşin au portul mocănesc, deosebit de cel al sătenilor din satele înconjurătoare. Portul popular este o expresie a creativităţii locuitorilor de pe Valea Caşinului, reprezentând capacitatea omului de a pune înţelegerea rostului lumii şi a vieţii sub semnul etern al frumosului. Acest port tradiţional reprezintă o realitate vie, ceva specific şi de o rară frumuseţe, care solicită atenţia iubitorilor de frumos şi original.
      
Costumaţia femeilor prezintă multă originalitate ca model şi croială. Piesa cea mai importantă era cămaşa, denumită “ie”, confecţionată din pânză de borangic, in sau bumbac, cu gulerul, piepţii şi mânecile împodobite cu cusături şi motive florale. Ornamental, mâneca putea fi cu altiţă, cu rânduri dispuse orizontal, monocromă cusută, cu arnici negru, pentru femeile în vârstă, cu mărgele şi fir metalic, romburi sau ajur, divers colorate pentru fetele şi femeile tinere. Aceste ornamente se deosebeau în funcţie de priceperea şi talentul celor ce le lucrau, folosindu-se modele de la Muscel, din Transilvania şi din Vrancea, după provenienţa locuitorilor acestui sat. Costumul era completat de o fotă aleasă, în formă dungată orizontal şi vertical, reprezentând o piesă de mare originalitate. Costumul femeiesc a fost şi mai este încă completat cu pieptăraşul şi marama cusute şi înflorate cu aceleaşi culori în ton cu cămaşa şi fota, astfel căpătând armonia dorită.
       
Bărbaţii de altă dată purtau căciulă de miel cu fundul rotund iarna, iar vara, toamna şi primăvara, pălărie; cămaşă albă pe deasupra iţarilor şi pieptar din piele de oaie înflorit cu mătase sau cojoc, suman şi sarică. Iţarii aibi erau încinşi cu brâu sau chimir. Se încălţau cu opinci şi mai târziu bocanci.
      
În zilele noastre, costumele populare se mai poartă cu multă mândrie de către femei, la nuntă, impresionând prin pitorescul lor aparte.

© Institutor Monica Dobrea
Consilier educativ Şcoala cu clasele I – VIII „Institutor N. Pâslaru” - Caşin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet
Un proiect ©SMILE 21 + (Strategii de Mediere pentru Inovatie si Leadership in Educatie)

*NOU*: GALERIE VIDEO - SCOALA "INVATATOR N. PASLARU" - CASIN