vineri, 15 octombrie 2010

Porţile de lemn din Caşin

Satul Caşin, situat la câţiva kilometri de oraşul Oneşti, este recunoscut pentru frumuseţea şi bogăţia cu care se înfăţişează gospodăriile localnicilor. De cum pătrunzi în sat, te întâmpină construcţii noi, înalte şi ample – semn că puterea economică a zonei este destul de însemnată. Numai că satul Caşin se face vestit, mai cu seamă, prin porţile de o reală frumuseţe şi unicitate în zona noastră.
      
Localnicul Constantin Tudose mărturiseşte că „Porţile sunt o expresie a sufletului căşuneanului, cărăuş şi păstor vestit de-a lungul istoriei. Dimensiunile acestor porţi sunt deosebit de generoase, cu înălţimea de 3,5 – 4 metri şi o lăţime ce ajunge la 6-7 metri, suficiente pentru a intra căruţa încărcată cu lemne ori cu fân...”
      
Istoria locală spune că „ În februarie, pe lună plină, erau doborâţi stejarii din care se lucrau porţi. Forma de început a acestora datează de la sfârşitul sec. al XVIII – lea (...) Florăria porţilor, o adevărată salbă, era migălos realizată, iar elementele mobile ale porţii (obloanele) au ca înflorituri adevărate dantelării precum şi mici sculpturi.”
      
Mândria de a avea o poartă de lemn o trăiesc din plin locuitorii satului. Ion Bălcănaşu din Caşin are o astfel de poartă de peste 30 de ani şi ne-a mǎrturisit: „prin acest lucru am păstrat tradiţia satului, iar în timp porţile vor fi şi mai preţioase.”

Sursa de documentare: Constantin Tudose (2010), „In Memoriam Neculai Pîslaru”, editura CARTA, Oneşti,

© Institutor Monica Dobrea
Consilier educativ Şcoala cu clasele I – VIII „Institutor N. Pâslaru” - Caşin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet
Un proiect ©SMILE 21 + (Strategii de Mediere pentru Inovatie si Leadership in Educatie)

*NOU*: GALERIE VIDEO - SCOALA "INVATATOR N. PASLARU" - CASIN