Din lucrarea „Monografia comunei Caşin” am aflat că în şcoala acelui timp se preda „cântul bisericesc, citirea ceaslovului, rânduiala slujbei bisericeşti şi învăţarea rugăciunilor pe din afară.” Se numea „Şcoala de cântăreţi”. Astfel şcoala a funcţionat regulat timp de patru ani, când cursurile au fost suspendate din motive necunoscute. La 2 ianuarie 1865 şcoala se reînfiinţează, iar primul învăţător este D. Marcu care funcţionează până în 1867 când este înlocuit de Hurmuzache Vechiu, zis Vechiulescu. Acestuia i-au urmat mai mulţi învăţători, cum ar fi: Ion Pâslaru, Spiridon Herţan, Niculae Nedelcu, ultimii doi fiind absolvenţi ai Şcolii Normale din Iaşi.
La 15 septembrie 1890, este transferat la Şcoala din Caşin institutorul Niculai Pâslaru, care a condus această şcoală timp de 23 de ani. Niculai Pâslaru (1866-1943), al cărui nume îl poartă şcoala în prezent, s-a născut pe 17 ianuarie 1866, în Caşin. Cursul primar l-a urmat la Şcoala din Caşin şi la Târgu-Ocna. A urmat cursurile Şcolii Normale din Bârlad şi a luat diploma de învăţător în 1885. A funcţionat ca învăţător: 2 ani la Şcoala din Căiuţi, 3 ani la Tescani, 23 de ani la Şcoala din Caşin şi 17 ani la Târgu - Ocna. A fost revizor şcolar al judeţului Bacău. Pentru activitatea sa didactică a fost decorat cu „Răsplata muncii”.
În anul 1898 a fost construit un local de şcoală care avea două săli de clasă, cancelaria şi locuinţa pentru director. Şcoala funcţionează în vechiul local până în 1969, când s-a mutat într-un local nou construit în apropiere. În prezent, în localul vechi al şcolii a fost amenajat Căminul Cultural al comunei.
Noul local în care funcţionează astăzi şcoala este o clădire modernă, aşezată în centrul satului, cu două etaje, încălzire centrală, laboratoare şi cabinete de specialitate, bibliotecă şcolară, mini-sală de sport şi alte îmbunătăţiri care asigură cele mai bune condiţii desfăşurării activităţilor şcolare şi extraşcolare. Este cea mai înaltă clădire din sat. De aici înţelegem respectul pe care îl au sătenii din Caşin pentru educaţie şi faţă de cultură.
De-a lungul timpului mulţi dintre elevii care au absolvit cursurile şcolii din Caşin au devenit intelectuali de seamă, cu care trebuie să ne mândrim: învăţători: NECULAI PÂSLARU, G. I ZĂRNESCU, G.I. VORNICELU, I. MÂNICUŢĂ etc.; preoţi: Preot I. I. VORNICELU, Preot N. I. IONIŢESCU, Preot C. MOICEANU etc; magistraţi: I. G. BREBULEŢ, C. I. BALCANAŞU; avocaţi: I. N. CIMPOIA, I. IONIŢESCU; medici: G. I. MÂNICUŢĂ; ingineri: V. V. CIMPOIA, N. N. PÂSLARU, V. PÂSLARU şi alte nume ilustre pe care le gǎsim consemnate în monografia comunei Caşin.
© Institutor Monica Dobrea
Consilier educativ Şcoala cu clasele I – VIII „Institutor N. Pâslaru” - Caşin
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu