duminică, 17 aprilie 2011

Promovarea patrimonului local - Porțile sculptate din lemn - simbol al comunei Casin


Articolul „Portile sculptate din lemn – simbol al comunei Casin” este scris de elevul Bogdan Ditu din clasa a VIII a si reprezinta unul din rezultatele activitatii de micro-cercetare desfasurata de elevii si cadrele didactice din Scoala "Invatator N. Paslaru" Casin, jud. Bacau. Acest proiect de valorizare a patrimoniului comunei Casin a fost lansat in scoala in data de 12 noiembrie, de Ziua cercetasului, sub coordonarea conducerii scolii, reprezentata prin prof. Virginia – Smarandita Braescu.


Proiectul are ca scop initierea elevilor in munca de documentare si cercetare si este integrat unui proiect educational mai larg, intitulat „Arc peste timp si spatiu – valorile atemporale ale scolii din Casin." , desfasurat de conducerea scolii impreuna cu cadrele didactice de la Scoala „Invatator N. Paslaru”, in anul scolar 2010 – 2011. O alta axa importanta a proiectului, coordonata de prof. Maria Agapi, o reprezinta intalnirea generatiilor de dascali ai scolii din Casin.

                              (citeste aici articolul)

In proiectul de promovare a patromoniului comunei Casin sunt integrate si activitatile de valorificare si valorizare a patrimoniului viu, adica a obiceiurilor si traditiilor locale. In aceste activitati sunt antrenati foarte multi elevi din scoala, de la toate clasele, sub coordonarea tuturor cadrelor didactice (educatori, invatatori si diriginti), in colaborare cu fostii dascali ai scolii si cu sprijinul parintilor si al Consiliului local Casin.


Primarul comunei Casin, prof. Cosmin Curelea
Prin initierea unui proiect de educatie globala, scoala din Casin a  avut onoarea de a fi vizitata pana acum de multi prieteni de suflet (mediatori, cadre didactice, intreprinzatori locali, actori etc). Mentionam prezenta in scoala noastra de doua ori pana acum a d-nei prof. univ. dr. Carmen Bulzan, cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Omului si de 8 Martie. O noua intalnire cu prof. univ. dr. Carmen Bulzan va avea loc in luna mai, cand vom organiza prima editie a zilelor scolii din Casin.

Prof. univ. dr. Carmen Bulzan

Impreuna cu d-na invatatoare Maria Ghioc, fosta eleva a invatatorului Neculai Paslaru si autoarea "Datelor biografice cu privire la viata de familie a domnului Neculai Paslaru", ce completeaza editia din 2010 a Monografiei Comunei Casin.
De 8 Martie, lansare de carte la Casin, in prezenta autoarei, prof. univ. dr. Carmen Bulzan

Partenerii nostri media in proiectul de educatie globala sunt Info Trotus si Radio Kit.




Multumim din suflet tuturor partenerilor nostri de co-educatie si va prezentam in continuare articolul realizat de elevul Bogdan Ditu, in urma activitatii sale de documentare despre portile din Casin, ocazie cu care a facut fotografiile ce ilustreaza textul articolului si a stat de vorba cu mai multe familii din sat, luandu-si notite pe teren asemenea unui sociolog.
Prof. Virginia – Smarandita Braescu
Director Scoala "Invatator N. Paslaru" Casin

Motto ales de Bogdan Ditu: A fi împreună este un început, a rămâne împreună este un progres, a lucra împreună este un succes!


Portile sculptate din lemn - simbol al comunei Casin

Din vremuri vechi, de când plaiurile de-a lungul râului Cașin au fost populate, locuitorii și-au întemeiat tradiții sau le-au cules de prin alte zone ale țării. În acest articol, ne-am propus să vă prezentăm importanța istorică a tradiției cășunenilor de a-și face porți sculptate din lemn, precum și anumite informații despre acestea.
În prezent, încă se mai găsesc pe la casele oamenilor porți sculptate din lemn, ceea ce exprimă pastrarea și conservarea tradiției de la o generație la alta. Nu se cunoaște concret sursa de inspirație sau de proveniență a porților din Cașin. După relatările unor consăteni stilul arhitectural ar fi adoptat din Ardeal.
După cum se observă și în imagini, porțile sunt formate din mai multe componente cu roluri și semnificații diverse:


Poarta familiei Bârlă M. Ion/meseriaș Ion Cranț. 1990(apx)

Prima componentă sunt stâlpii de susținere, care la unele porți sunt facuți din beton ce poate fi vopsit sau dat cu bronz (aceasta în cazul porților mai noi), iar la altele sunt facuți din lemn afumat, pentru protecție împotriva ploii.
Poarta familiei Ghiuță Gheorghe, 1955
 Stâlpi solizi din beton, ce pot fi conservati in stare naturala sau pot fi dați cu bronz.

Indiferent de materialul folosit, stâlpii de susținere sunt întotdeauna sculptați sau modelați cu diverse modele locale, cum ar fi: olane cu flori, viță-de-vie, șnur de mărțișor, solzi de pește. etc.
Simbol specific comunei Cașin - olan cu flori (fam. Ghiuță Gheorghe 1955)

A doua componentă ar fi chiar porțile sculptate în sine. Acestea se montează pe stâlpii de susținere cu ajutorul unor mecanisme mobile din fier ce permit deschiderea si închiderea lor. Lemnul folosit la crearea porților este stejarul.

Mecanismele de susținere pentru porți

Zăvor autentic; familia Uzum Constantin, 1950
Zăvor autentic; familia Ghiuță Gheorghe, 1955

Urmatoarea componenta este acoperișul, sprijinit pe stâlpii de susținere. Acesta difera în funcție de vechime, astfel ca la o poarta mai veche, acoperișul este făcut din lemn afumat și acoperit cu țiglă veche. Vom da ca exemplu poarta familiei Cosăcea Ion, datând din anul 1936. La o poartă mai nouă, acoperișul este făcut din lemn vopsit sau lăcuit și acoperit cu țiglă bună sau tablă.
Inscripție în stâlpul porții, cu privire la data înființării, 14 noiembrie 1936


Poarta familiei Cosăcea Ion


Stil arhitectural si ingineresc de construcție a acoperișului

După spusele consătenilor, acoperișul a fost făcut cu mai multe scopuri: protecția porților din lemn împotriva ploii, adăpost pentru porumbei, adăpost pentru oamenii luați prin surprindere de către ploaie, măreția unei construcții trainice si foarte frumoasă din punct de vedere arhitectural.

Acoperiș cu țiglă veche
      Atât acoperișul cât și toată poarta sunt făcute în funcție de stilul arhitectural adoptat, în așa fel încat să exprime, prin decupările și sculpturile în lemn, anumite tradiții și semnificații sătești:

Înscripție și semnificație sătească - olan cu flori

Stil arhitectural cu decupări în lemn
După spusele doamnei Duță, referitoare la arhitectura porții familiei sale, datând din anul 1957, poarta cuprinde mai multe porțiuni sculptate: floralul exprimă faptul că locuim într-o zonă verde, plină de viață, de măiestrie a naturii; autenticul este sugerat de formele geometrice diverse și solzii de pești, ce pot exprima prosperitatea, proprietatea etc.


Poarta familiei Duță Gheorghe/meseriaș din satul Lupești, nenea Homeică, 1957

       După spusele doamnei Constantin, stilul arhitectural al porții casei sale a fost adoptat din Ardeal, însă poarta a fost facută de meseriași din satul Lupești.

Poarta familiei Ilie Constantin/meseriași din Lupești, 1960(apx)

        Importanța istorică a acestor porți este una enormă, atât pentru comunitate cât și pentru umanitate. Porțile acestea tradiționale reprezintă o sinteză a creației de secole a omenirii. Pentru cetatenii comunei Cașin, porțile sculptate din lemn reprezintă o mândrie locală, un simbol al comunității, o marcă distinctivă.

Un articol de Bogdan Dițu,
Președite CSE (Consiliul Elevilor)
Scoala "Invatator N. Paslaru" Casin
http://scoalacasin.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet

Nou*: Proiectul Pastila cu zambet
Un proiect ©SMILE 21 + (Strategii de Mediere pentru Inovatie si Leadership in Educatie)

*NOU*: GALERIE VIDEO - SCOALA "INVATATOR N. PASLARU" - CASIN